Hellendoorn – Het initiatiefvoorstel Gemeentelijke Energiebesparing van GroenLinks Hellendoorn is dinsdagavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Hiermee is het nemen van energiebesparende maatregelen vanaf nu concreet onderdeel van het beleid. Dat is goed voor het klimaat, het milieu, en ook voor de portemonnee van de gemeente.
De fractie van GroenLinks is al een jaar bezig met dit initiatiefvoorstel. Vlak voor de zomer is het voorstel ingediend, waarna eerst de raadscommissie Grondgebied over het voorstel heeft gesproken, en vervolgens het college advies heeft gegeven. Zowel de gemeenteraad als het college bleek unaniem de uitgangspunten van het voorstel te omarmen, zodat afgelopen dinsdagavond de definitieve besluitvorming kon plaatsvinden.
Concreet is het vanaf nu beleid dat alle energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen tien jaar terugverdienen, zullen worden uitgevoerd. GroenLinks heeft in haar voorstel diverse mogelijkheden aangereikt om dit te realiseren. Een belangrijk onderdeel om dit financieel haalbaar te maken, is een revolverend energiefonds. Dit is een fonds waaruit energiebesparende maatregelen kunnen worden betaald. De financiële voordelen als gevolg van het afgenomen energieverbruik vloeien terug in het fonds, zodat het geld opnieuw kan worden ingezet voor andere energiebesparende maatregelen.
Voor dit fonds is nu al 66.000 euro beschikbaar, doordat de gemeenteraad bij de begrotingsvergadering in november unaniem een motie van GroenLinks steunde om de financiële meevaller uit de septembercirculaire hiervoor te reserveren.
Door het initiatiefvoorstel kan de gemeente Hellendoorn haar doelstellingen voor de periode 2014-2018 realiseren: 15% vermindering van het gemeentelijk energieverbruik. GroenLinks heeft uitgerekend dat dit zonder extra maatregelen niet gaat lukken, en heeft bovendien maatregelen aangereikt die ervoor zorgen dat de doelen wel gehaald worden. Sterker nog, GroenLinks denkt stiekem dat er nog wel meer haalbaar is.
In het eerste kwartaal van 2016 wordt nu door het college verder uitgewerkt welke maatregelen er precies zullen worden genomen en wat de precieze omvang en invulling van het revolverend energiefonds moeten zijn. Er wordt dus meteen aan de slag gegaan.
Het is in de gemeenteraad van Hellendoorn zeldzaam dat er een initiatiefvoorstel wordt ingediend. Fractievoorzitter Dennis op den Dries was dan ook trots en tevreden over dit eindresultaat, en sprak zijn dank uit aan iedereen die heeft geholpen bij de totstandkoming van het voorstel. Ook betuigde hij zijn waardering voor het college en de gemeenteraad, voor hun constructieve houding en het feit dat politiek Hellendoorn heeft laten zien niet alleen mooie woorden te willen spreken over duurzaamheid, maar ook bereid is tot actie over te gaan.