Hellendoorn – GroenLinks Hellendoorn heeft een initiatiefvoorstel gelanceerd dat moet leiden tot een forse vermindering van het gemeentelijk energieverbruik. Het voorstel wordt a.s. maandag officieel in de raad ingediend. Dan kan het na de zomer eerst in de commissie Grondgebied worden behandeld, en vervolgens in de raad vastgesteld.

GroenLinks houdt zich al sinds mensenheugenis bezig met onze energievoorziening. Immers, de fossiele weg die we nu bewandelen is eindig en schadelijk. Deze boodschap is inmiddels ook diep tot anderen doorgedrongen, ook in Hellendoorn. Zowel in het coalitieakkoord als het collegeprogramma staan namelijk twee concrete doelstellingen opgenomen: Het gemeentelijk energieverbruik moet in de periode tot 2018 met minstens 15% verminderen, en er wordt gestreefd naar een revolverend energiefonds om duurzame, innovatieve oplossingen die leiden tot energiebesparing te financieren.

Na ruim een jaar ligt er echter nog geen concreet actieplan om deze doelstellingen te behalen. Daarom heeft de fractie van GroenLinks zelf de handschoen opgepakt, en komt de fractie nu met een initiatiefvoorstel.

In het voorstel is eerst een analyse gemaakt die duidelijk maakt waar we nu staan: met de nu ingezette maatregelen gaan we de 15% energiebesparing niet halen, zeker niet qua gasverbruik. Dit ondanks het feit dat er wel oplossingen voorhanden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het plaatsen van een buffervat in het Ravijn. Hierdoor kan de restwarmte van de houtkachels worden opgeslagen, wat ervoor zorgt dat op piekmomenten de gewone ketels niet bij hoeven te springen. Dit kan naar schatting het gasverbruik in het Ravijn met de helft terugdringen, en de investering is in 3 tot 6 jaar terugverdiend.

GroenLinks is tot de conclusie gekomen dat veel maatregelen nu niet worden genomen, vanwege de beperkingen van de budgetsystematiek. Oftewel: het voordeel is duidelijk, maar het kan niet uit de bestaande potjes.

Daarom stelt de fractie van GroenLinks voor om nu daadwerkelijk over te gaan tot het oprichten van een revolverend energiefonds waaruit deze slimme, besparende oplossingen kunnen worden gefinancierd. Het voordeel van een revolverend energiefonds is dat het geen echte uitgave is. Het geld vloeit altijd weer terug naar de gemeente en kan zo meerdere keren worden ingezet. Hierdoor kunnen maatregelen worden genomen die op andere terreinen weer tot besparingen leiden, ook financieel.

Een revolverend energiefonds zou nu kunnen worden opgezet door de aandelen Enexis die de gemeente heeft te verkopen. Hellendoorn heeft een belang van 0,02% in Enexis, en hier doen we niets mee. De provincie Overijssel heeft aangegeven in principe bereid te zijn deze aandelenpakketten van gemeenten over te nemen. Hierdoor zou Hellendoorn in de optiek van GroenLinks makkelijk 100.000 euro kunnen reserveren voor het energiefonds.

Daarnaast heeft de fractie van GroenLinks ook de opties voor financiering door derden onderzocht. In deze constructies worden energiebesparende maatregelen gefinancierd door derden en draagt de gemeente geen enkel financieel risico. Een deel van de winst gaat dan echter ook naar de investerende partij.

GroenLinks gaat er vanuit dat samen met de voltallige raad dit initiatiefvoorstel kan uitmonden in concrete acties. Immers, de ambitie is uitgesproken door partijen. En niet te vergeten: Hellendoorn wordt er schoner, toekomstbestendiger en zelfs financieel wijzer van.