Hellendoorn - Gisteravond was een bijzondere avond voor de fractie van GroenLinks. Tijdens de commissievergadering Grondgebied werd namelijk het door GroenLinks ingediende initiatiefvoorstel over gemeentelijke energiebesparing besproken. Aan dit voorstel is maandenlang hard gewerkt door fractievoorzitter Dennis op den Dries en commissieleden Andre Oonk en Erwin Knobben. Het was voor GroenLinks dan ook prettig dat de andere partijen gisteravond lieten blijken positief te staan tegenover het initiatiefvoorstel.

Tijdens de inhoudelijke behandeling bleek dat het werk van de GroenLinks-fractie ook bij andere partijen de ogen heeft geopend. Zo merkte Frans Runneboom van BurgerBelang op dat het toch schokkend was om te constateren dat in veel relatief nieuwe gebouwen nog zoveel winst valt te behalen op energiebesparende maatregelen. Namens GroenLinks gaf Dennis op den Dries aan hier ook van geschrokken te zijn, en dat blijkt dat vaak als het budget voor een nieuw gebouw overschreden dreigt te worden, energiebesparende maatregelen vaak als eerste geschrapt worden. En dat terwijl deze maatregelen in de exploitatie juist geld opleveren!

Wat ook een eye-opener bleek, was de door GroenLinks gedane constatering dat het Ravijn meer elektriciteit verbruikt dan alle openbare verlichting in de gemeente Hellendoorn bij elkaar. Hierop gaf Dennis op den Dries aan dat er ook in het Ravijn nog vele mogelijkheden voor energiebesparing zijn, en dat ideeën hiervoor tijdens een werkbezoek van o.a. de fractie van GroenLinks door medewerkers zelf zijn aangedragen.

Concreet stelt GroenLinks twee zaken voor. Ten eerste om als nieuw beleid uit te spreken dat energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 10 jaar altijd uit te voeren. Over hoe dat gefinancierd kan worden heeft de fractie in de bij het voorstel behorende nota oplossingen aangedragen.

Ten tweede wil de fractie van GroenLinks graag een revolverend energiefonds instellen, waaruit energiebesparende maatregelen kunnen worden bekostigd. Het geld dat deze maatregelen oplevert, vloeit weer terug in het fonds, zodat het geld steeds weer opnieuw gebruikt kan worden.

Over het energiefonds leefden bij de andere partijen nog wel wat vragen, met name over de door ons voorgestelde wijze van financiering en over de voorwaarden die aan een dergelijk fonds moeten worden verbonden. Dennis op den Dries heeft hierop aangegeven dat GroenLinks graag met de andere partijen in gesprek gaat om dit verder uit te werken.

Het voorstel zal nu door het college worden besproken. Hierna zal GroenLinks samen met de gemeenteraad een vervolg geven aan dit traject.