Gisteren vergaderde de gemeenteraadvan Hellendoorn, en zoals gewoonlijk doet GroenLinks verslag van wat er speelde en wat onze rol en ons stemgedrag is geweest. Op de agenda stonden gisteravond diverse initiatiefvoorstellen, maar ook een GroenLinks-motie vreemd aan de orde van de dag over het budget voor Groenonderhoud in Haarle. Saillant detail is dat deze motie uiteindelijk niet eens hoefde te worden ingediend om toch succes te halen...
Groenonderhoud Haarle
Plaatselijk Belang Haarle heeft de gemeente, in de gedachtengang van het 'Right to Challenge', uitgedaagd om het niet-specialistisch groenonderhoud van de gemeente over te nemen. Het college heeft hier, geheel naar onze zin, mee ingestemd. het doel van PB Haarle is tweeledig: enerzijds het verbeteren van de kwaliteit van het openbaar groen, en anderzijds het verbeteren van de leefbaarheid door de verworven inkomsten weer te investeren in de samenleving.
Het groenonderhoud in Haarle kost de gemeente 9200 euro per jaar. Echter, het college wilde aan Plaatselijk Belang Haarle, die de werkzaamheden dus willen overnemen, slechts een jaarlijks budget van 4500 euro beschikbaar stellen. Voor hetzelfde werk dus! Dat past wat ons betreft niet in het kader van het Right to Challenge. Initiatieven van betrokken inwoners moeten niet gelijk staan aan gemakkelijke bezuinigingen.
Daarom had Dennis op den Dries in de commissie Grondgebied van 20 april al aangekondigd dat, indien het college dit bedrag niet zou verhogen, GroenLinks met een motie zou komen om dit alsnog te regelen. Deze motie is in aanloop naar de raadsvergadering van gisteren ook opgesteld en verspreid richting raad en college. Onze boodschap werd door andere partijen flink ondersteund, zo wilden zowel het CDA, BurgerBelang, de PvdA als de ChristenUnie onze motie mede indienen.
Het college heeft toen besloten, gezien de grote politieke druk, om alsnog zelf te besluiten het bedrag voor het groenonderhoud in Haarle te verhogen. Dit werd de raad gisteren medegedeeld toen GroenLinks-fractievoorzitter Dennis op den Dries de motie aankondigde. Door het onverwachte besluit van het college hoefde de motie dus niet eens meer in stemming te worden gebracht, maar werd het succes al vroegtijdig binnengeharkt!
Initiatiefvoorstellen cultuur, ontheffing verhuisplicht en was- en strijkservice
Verder werd de raadsagenda gisteravond met name bepaald door drie initiatiefvoorstellen, met elk een heel eigen karakter.
Zo werd er door de gehele raad een initiatiefvoorstel ingediend over de cultuurvisie. Waar de gemeente voorheen om de zoveel tijd zelf een cultuurnota opstelde, gaan we het nu anders doen, namelijk door betrokken inwoners en organisaties veel nadrukkelijker te betrekken en zelfs de regie te geven waar dat kan. Via dit initiatiefvoorstel werd de experimentele status van het totstandkomen van de cultuurvisie formeel bekrachtigd.
Een initiatiefvoorstel van een heel andere aard betrof het voorstel van de coalitiepartijen om wethouder Walder wederom voor een jaar ontheffing te geven van zijn verhuisplicht. In de wet staat dat wethouders moeten wonen in de gemeente waar zij werken, en dat is in het geval van wethouder Walder niet aan de orde. Het beleid dat GroenLinks Hellendoorn zichzelf hierin oplegt is helder: wij willen dat onze eigen wethouders wonen of gaan wonen in de gemeente Hellendoorn. Zo zijn zij bij de laatste verkiezingen ook met onze eigen wethouderskandidaat omgegaan en zo zullen wij ook bij volgende verkiezingen handelen.
Echter, wij in het initiatiefvoorstel stond te lezen dat wethouder Walder ook niet voornemens is om naar Hellendoorn te verhuizen. Dit terwijl er vorig jaar, toen er ook door de gemeenteraad ontheffing moest worden verleend, nog de indruk werd gewekt door de coalitiepartijen dat hij wel wilde, maar nog niet kon verhuizen. Dennis op den Dries heeft namens de fractie van GroenLinks aangegeven het jammer te vinden dat hier al niet veel eerder publiekelijk duidelijkheid over is gegeven. Desalniettemin konden wij wel instemmen met de ontheffing van de verhuisplicht, maar dat hadden wij niet gedaan als het functioneren van de wethouder negatief werd beinvloed door het feit dat de wethouder elders woont.
Het laatste initiatiefvoorstel betrof een voorstel, wederom van de gehele raad, om de was- en strijkservice weer terug te brengen als maatwerkvoorziening in de huishoudelijke hulp. Best een unicum, want waar eerder partijen toch behoorlijk van mening verschilden over de huishoudelijke hulp, en zelfs geld dat voor huishoudelijke hulp bestemd was aan andere doeleinden werd uitgegeven, maken we nu in ieder geval weer een stap vooruit om de pijn voor mensen die hard getroffen zijn door de bezuinigingen in de huishoudelijke hulp iets te verzachten. Dit initiatiefvoorstel gaat nu eerst naar het college, wordt vervolgens besproken in de commissie Samenlevingszaken en zal dan uiteindelijk worden vastgesteld in de gemeenteraad.
Vragen overschotten WMO
Tenslotte werden in de raadsvergadering ook nog de vragen beantwoord die GroenLinks samen met BurgerBelang, GemeenteBelangen en HOP heeft gesteld over het geld dat is overgehouden bij de WMO, terwijl er zo hard bezuinigd is. De antwoorden waren voor ons en de overige genoemde partijen nog niet overtuigend, en we willen hier dan ook graag dieper op ingaan tijdens een vergadering van de commissie Samenlevingszaken.
Tot zover het verslag, het worden nog drukke maanden tot aan de zomer, dus u hoort nog veel vaker van ons!