Ook na de zomer gaat GroenLinks verder met de traditie om daags na de raadsvergadering verslag uit te brengen van wat er besproken is en hoe onze fractie zich heeft opgesteld. Gisteravond was de agenda van de raad kort. De hoogtepunten van de avond speelden zich dan ook buiten de agenda af. Zo sprak bijna de gehele raad haar waardering uit voor het doortastende handelen van het college en de grandioze inzet van vrijwilligers bij de noodopvang van vluchtelingen in Hellendoorn afgelopen week. Inderdaad, bijna de hele raad...
Alleen de fractie van HOP schaarde zich niet achter het statement. Naar eigen zeggen vanwege het 'genuanceerde standpunt' dat de prioriteit niet moet liggen bij noodopvang, maar bij de huisvesting van statushouders. Los van het feit dat dit twee onderwerpen zijn die los van elkaar staan, (bij noodopvang gaat het puur om de eerste opvang van vluchtelingen en bij statushouders gaat het om permanente huisvesting van mensen met een verblijfsstatus), verbaast de fractie van GroenLinks zich nogal over het feit dat HOP haar rol in de vluchtelingenkwestie als 'genuanceerd' omschrijft. Het was immers HOP-fractievoorzitter Johan Stuut die binnen enkele uren nadat bekend werd dat er inderdaad tijdelijk vluchtelingen zouden worden opgevangen in De Voordam, via Twitter waarschuwde voor terrorisme. Blijkbaar hebben we bij GroenLinks een andere definitie van 'genuanceerd' dan bij HOP.
Sallandse Heuvelrug
Het belangrijkste punt op de reguliere agenda was de Sallandse Heuvelrug. Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Nationale Parken. Het ging gisteravond niet over het beheer van de Sallandse Heuvelrug, maar over hoe we gezamenlijk van de aanwezigheid van het Nationaal Park kunnen profiteren, ook qua recreatie, toerisme en marketing. Aan de raad werd gevraagd een ambitieniveau uit te spreken, waarbij hoort dat we samen met ondernemers en inwoners een stimuleringsagenda op gaan stellen. De fractie van GroenLinks kon hier mee instemmen.
Moties vreemd aan de orde van de dag
De avond werd gisteravond vooral gekenmerkt door het indienen van moties vreemd aan de orde van de dag. Zo is er gisteravond een rapport aangeboden aan de raad door een groep politiek betrokken jongeren, die onderzoek heeft gedaan naar de problematiek van starters op de woningmarkt. Door middel van een motie werd het college opgeroepen om met dit rapport aan de slag te gaan en hierbij ook de jonge onderzoekers te blijven betrekken. Deze motie hebben we uiteraard gesteund.
Ook werd mede door ons een motie ingediend ten aanzien van Nijverdal aan de Regge. Er liggen plannen om het terrein tussen Groot Lochter en de fabrieken van Ten Cate aan de PC Stamstraat op termijn te herontwikkelen. Enkele betrokken inwoners uit Groot Lochter hebben een alternatief plan ontwikkeld. Een heel goed plan zelfs. Via de motie sprak de raad uit dat bij verdere ontwikkelingen in het gebied de alternatieve visie van de bewoners altijd betrokken zal worden. Dat is belangrijk, omdat het waarschijnlijk nog jaren gaat duren voordat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren, en het huidige college er dan al lang niet meer zit.
Leo ten Brinke-park
De laatste motie vreemd aan de orde van de dag ging over het park op de tunnel van Nijverdal. Deze had als werktitel 'De tuinen van Nijverdal'. Op initiatief van BurgerBelang heeft de raad gisteren het college opgeroepen de naam van Leo ten Brinke, de geestelijk vader van het tunnelplan, aan dit park te verbinden. Hier kon de fractie van GroenLinks zich prima in vinden.
Hete herfst
Gisteren was de eerste raadsvergadering na de zomer, maar er lijkt een hete herfst aan te komen. Zo praat de commissie Grondgebied vanavond (woensdag 30 november) over het initiatief tot het plaatsen van windmolens op bedrijventerrein 't Lochter III. En daarna richten we onze aandacht alweer op de begroting voor 2016. Genoeg te doen dus! En daarvan blijven we u graag op de hoogte houden!