Hellendoorn – Zoals gewoonlijk brengt GroenLinks daags na de raadsvergadering verslag uit van alles wat er besproken is en wat de inbreng van onze fractie is geweest. Gisteravond stond op initiatief van GroenLinks onder andere een motie op de agenda , die beoogde om het innen van de door ons verfoeide ouderbijdrage in de jeugd-GGZ op te schorten, om op deze manier, samen met ruim 100 andere gemeenten, de druk naar Den Haag op te voeren. Deze motie werd mede ingediend door BurgerBelang, Gemeentebelangen, HOP en D66.

Sinds januari van dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, en ook voor de jeugd-GGZ. In de nieuwe Jeugdwet staat dat de gemeenten een eigen bijdrage moeten opleggen, ook aan ouders van kinderen die hulp binnen de jeugd-GGZ nodig hebben.

Ouders die voorheen niets hoefden te betalen, kunnen daar nu tot een bedrag van maximaal € 1500 toe worden gedwongen. En voor ouders met een laag inkomen zijn er allerlei regelingen, die elk weer gepaard gaan met een hele papierwinkel. Dat is niet waar je op zit te wachten als je kind psychische zorg nodig heeft. Wij vinden het risico dat ouders hun kinderen zorg niet langer zorg geven vanwege de kosten of de papierwinkel te groot. Zeker als je de schaarse opbrengsten daar tegenover zet. Landelijk wordt verwacht dat de inkomsten de uitgaven, die overheden moeten doen om de bijdrage te innen, nauwelijks zullen overstijgen.

Bovendien wordt er een raar onderscheid gemaakt; ouders van kinderen die fysieke problemen hebben hoeven geen eigen bijdrage te betalen voor de zorg die hun kind krijgt, maar ouders van kinderen die psychische zorg nodig hebben wel.

Hier zijn wij niet gelukkig mee, en velen met ons ook niet. Ook in Den Haag zijn volop twijfels, en verantwoordelijk staatssecretaris Van Rhijn is op dit moment aan het onderzoeken of de eigen bijdrage in de jeugd-GGZ wel gehandhaafd moet worden, of dat gemeenten misschien wel zelf mogen bepalen of ze een eigen bijdrage willen innen.

Ruim 100 gemeenten hebben ondertussen al besloten om gedurende dat onderzoek de eigen bijdrage voor de jeugd-GGZ niet te innen, waaronder ook Zwolle en Enschede, en nog veel meer gemeenten hebben dit in overweging. Zo kunnen we voor nu de drempels wegnemen en tegelijkertijd een krachtig signaal afgeven richting de staatssecretaris. Immers, als Den Haag wil dat wij de jeugdzorg uitvoeren, en we lopen aan tegen belemmerende regelgeving, dan zullen we onszelf ook serieus moeten nemen en

GroenLinks wilde dat Hellendoorn zich bij deze gemeenten aansloot, en diende daarom een motie in om het college hiertoe op te roepen. De motie werd mede ingediend door BurgerBelang, Gemeentebelangen, HOP en D66. Helaas konden we de overige fracties nog niet overtuigen. Zij sluiten zich aan bij de wethouder, die zich op het standpunt stelt dat we gewoon de wet moeten uitvoeren, en zien bovendien onnodig beren op de weg.

Doordat een gemeenteraadslid van het CDA afwezig was, eindigde de stemming in 12-12. Dit betekent dat de motie de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming komt.

Overige agendapunten

Naast onze motie, stond er uiteraard nog meer op de agenda. We spraken onder andere over het groenbeleidsplan, de verhuisplicht van de twee wethouders die niet in Hellendoorn wonen, en nog twee moties over huishoudelijke hulp en reclamebelasting.

Groenbeleidsplan

Over het groenbeleidsplan hadden we ons in de commissie al positief uitgelaten. Wel hadden we nog wat vragen gesteld, bijvoorbeeld over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. We zijn blij dat het college heeft uitgesproken dat we zo snel mogelijk gaan stoppen met het spuiten van gif.

Ook zijn we blij dat op ons initiatief de tekst van het groenbeleidsplan is aangepast, waar het gaat om het spanningsveld tussen bomen en het plaatsen van zonnepanelen. Waar er eerst nogal star stond dat bomen altijd voorgaan, staat nu in de tekst opgenomen dat er altijd maatwerk wordt geleverd.

Verhuisplicht wethouders

Tenslotte willen we nog even terugkomen op de verhuisplicht van de wethouders die niet in de gemeente Hellendoorn wonen. Volgens de wet moeten wethouders wonen in de gemeente waar ze werken. Als dat niet zo is, kan de gemeenteraad ze hiervoor steeds een jaar een ontheffing geven.

Aan deze kant zit zowel een pragmatische als een principiële kant. Enerzijds kunnen we het ons heel goed voorstellen dat het de wethouders Van den Dolder en Walder, want om hen gaat het, nog niet gelukt is om hun huis te verkopen en zich hier te vestigen.

Anderzijds speelt natuurlijk ook de ideologische vraag of we überhaupt willen dat wethouders zich in onze gemeente vestigen. De fractie van GroenLinks vindt het wel belangrijk dat dit gebeurt. Zelf hadden we vorig jaar ook een wethouderskandidaat van buiten de gemeente, met wie we hebben afgesproken dat er zo snel mogelijk naar Hellendoorn verhuisd zou worden.

We hebben gisteravond vanwege de pragmatische overwegingen dan ook ingestemd met verlenging van de ‘ontheffing van vereiste van ingezetenschap’, zoals dat zo mooi heet, maar hebben daarbij wel aangegeven dat we het aankomende jaar wel twee keer een uitnodiging voor een housewarming-party verwachten.

Tot zover ons verslag. Wij zullen doorgaan te laten weten wat er in de Hellendoornse politiek speelt en wat de rol van GroenLinks hierin is. Het gaat immers om het belang van ons allemaal. Wilt u zelf meepraten? Of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op!