De gemeenteraad van Hellendoorn vergaderde gisteren de hele dag over de begroting voor 2015. GroenLinks had gisterochtend al wereldkundig gemaakt niet in te kunnen stemmen met de voorliggende begroting. Maar omdat wij niet alleen willen laten weten waar wij tegen zijn, maar ook willen laten zien waar wij voor zijn, hebben wij een alternatieve begroting opgesteld. Deze hebben we ook daadwerkelijk in stemming gebracht. En daarmee kreeg de raadsvergadering een opvallend staartje....

GroenLinks had zwaarwegende redenen om de programmabegroting niet goed te keuren. Hellendoorn heeft namelijk een forse schuld, van zo'n 4000 euro per inwoner (waarmee we in de 'top' van Overijssel staan) en we lopen de komende jaren grote financiële risico's, onder andere in de grondexploitaties en door de decentralisaties in het sociale domein. In plaats van dat het college rekening houdt met onze schuldpositie en de risico's, wordt er volgend jaar besloten om nog meer schulden te maken en nog meer risico's te nemen door over te gaan tot het Hellendoornse gedeelte van de Noordzuidverbinding. Dit gaat uiteraard ten koste van andere zaken in onze gemeente. 

GroenLinks kiest ervoor om dit niet te doen. Wij willen onze schulden niet verder verhogen, en wij willen risico's gedegen opvangen. Daarom kiezen wij niet voor het steken van 6 miljoen euro in de Noordzuidverbinding de komende jaren. In plaats daarvan reserveren wij de komende jaren extra middelen voor de decentralisaties in de zorg en op de arbeidsmarkt. Bovendien kiezen wij ervoor om de gemeentelijke (energie)lasten naar beneden te brengen. Zodoende kunnen wij de komende jaren ook nog extra geld steken in duurzame energie, en kunnen wij de startersleningen handhaven, die door het college vanaf 2017 worden geschrapt. Met onze begroting houden we op vanaf 2018 zelfs geld over, oplopend tot zo'n 600.000 euro structureel.

Onze complete en doorgerekende tegenbegroting staat onder dit bericht te lezen. 

Helaas vond ons pleidooi bij de meeste raadsfracties geen gehoor. Men vond dat het allemaal wel meeviel, en dat we onze schulden nog wel konden betalen, terwijl de gemeenteraad zelf in 2011 al heeft afgesproken dat onze schulden echt naar beneden moesten.

Er was hier echter een uitzondering op. De PvdA hield in haar algemene beschouwingen een pleidooi waarin de partij aangaf aanleg van de Noordzuidverbinding onverstandig te vinden, moeite had met het schrappen van reserves om de risico's van de decentralisaties op te vangen, graag extra geld zou willen investeren in duurzaamheid, en de startersleningen te willen handhaven.

Inderdaad, allemaal zaken die in onze tegenbegroting worden geregeld. Het was dan ook enerzijds logisch, maar tegelijkertijd dapper dat de PvdA als coalitiepartij voor onze tegenbegroting was toen wij deze in stemming brachten. Onze begroting werd echter niet door de rest van de raad gesteund, en sneuvelde daarmee helaas.

Vervolgens moest er gestemd worden over de voorliggende begroting van het college. Hiermee konden wij uiteraard niet instemmen, omdat onze keuzes lijnrecht tegenover de keuzes van het college stonden, zoals voor eenieder duidelijk zal zijn.

Des te opvallender was het dan ook, hoe de PvdA die eerst onze begroting steunde, enkele minuten later stemde. Er lagen twee besluiten voor. Eerst moest de raad stemmen over de vraag of men akkoord ging met de aanleg van de Noordzuidverbinding. Hier stemden zowel de PvdA als wij tegen. Vervolgens moest er gestemd worden over de voorliggende begroting, waarvan de Noordzuidverbinding integraal onderdeel uitmaakte. Hier stemde GroenLinks, tegen, maar de PvdA was voor deze begroting. Hiermee stemde de PvdA opeens in met een begroting waarin de Noordzuidverbinding wel wordt aangelegd, er geen extra geld wordt uitgetrokken voor de risico's van de decentralisaties, er geen extra geld wordt geïnvesteerd in duurzame energie en de startersleningen worden afgeschaft. 

Wij laten het oordeel hierover aan eenider over. Maar we constateren wel dat het opvallend is. We vragen ons dan ook sterk af of de Partij van de Arbeid na gisteren uit haar spagaat is....

GroenLinks zal in ieder geval volgend jaar doorgaan waar we mee bezig zijn. En dat betekent: Goede voorstellen steunen we, en als we het ergens niet mee eens zijn dan komen we met alternatieven.