Gisteravond vergaderde de gemeenteraad van Hellendoorn over onder andere het onderzoek van de rekenkamer over re-integratie, de gemeenterekening en het grondbeleid. Graag doen wij namens GroenLinks verslag van onze inbreng.

Onderzoek re-integratie

In opdracht van de raad heeft de rekenkamer onderzoek gedaan naar de re-integratie van werklozen en mensen met een arbeidsbeperking in de gemeente Hellendoorn. De belangrijkste conclusies van dit onderzoek waren dat de uitstroom in Hellendoorn relatief hoog ligt, maar dat niet precies duidelijk is in hoeverre dit te danken is aan het gemeentelijk beleid.

Ook vindt de rekenkamer dat we in Hellendoorn niet echt een visie hebben op het re-integratiebeleid, ondanks dat er natuurlijk wel heel veel gebeurt op dit terrein. De fractie van GroenLinks herkent zich wel in dit beeld. Belangrijke oorzaak hiervan is trouwens ook dat de landelijke wetgeving op dit terrein de afgelopen jaren continu is veranderd.

De fractie van GroenLinks heeft opgeroepen met de aanbevelingen van de rekenkamer aan de slag te gaan, en de andere fracties vonden dit ook.

Gemeenterekening 2013

De gemeenterekening is feitelijk de jaarrekening van de gemeente, waarin verantwoording wordt afgelegd over het gevoerde beleid en de bijbehorende financiën. Het is daarmee ook een soort ijkpunt; zijn we als gemeente inhoudelijk en financieel nog op de goede weg?

De fractie van GroenLinks heeft twee aandachtspunten naar voren gebracht: de schuldpositie van de gemeente en de grote risico’s die we volgens de jaarrekening lopen door de decentralisaties van zorgtaken.

Want ondanks dat we 2013 hebben afgesloten met een positief saldo van ruim 30.000 euro, is de netto schuld van de gemeente toegenomen met 9,2 miljoen euro tot 140 miljoen (!) euro. De fractie van GroenLinks maakt zich hier zorgen over. Sommige oorzaken van de oplopende schuld kunnen we niet op korte termijn oplossen, zoals de tekorten op de grondexploitatie bijvoorbeeld, maar andere oorzaken van de oplopende schulden zijn gewoon een gevolg van keuzes van de gemeenteraad.

Zo heeft de gemeenteraad bijvoorbeeld besloten om de noordzuidverbinding aan te gaan leggen, terwijl we hiervoor het geld niet hebben. De lening die hiervoor moet worden afgesloten, zorgt dat we dieper in de schulden komen. GroenLinks vond en vindt dit een heel slecht idee.

Dan de WMO; volgens de risicoparagraaf van de gemeenterekening lopen we grote financiële risico’s bij de decentralisaties van de zorgtaken. Deze worden geraamd op 1 miljoen euro structureel. Daarnaast lopen we volgens dezelfde risicoparagraaf ook nog een risico van 350.000 euro structureel op diverse open einde-regelingen waaronder de WMO. GroenLinks vindt het dan ook heel onverstandig dat de nieuwe coalitie heeft besloten om juist 350.000 euro structureel te bezuinigen op de WMO-reserve.

Het nieuwe college heeft aangegeven dat we de uitwerking van deze voorstellen moeten afwachten. Dat zullen wij doen, en we zullen dit kritisch volgen en waar mogelijk met alternatieve voorstellen komen.

Grondbeleid

De raad heeft gisteravond ook een nieuwe nota grondbeleid vastgesteld. Dat was ook hard nodig. Vroeger verdienden gemeentes goed aan de verkoop van grond en werd er zelfs gespeculeerd met grondopbrengsten. Door de crisis is deze tijd voorbij en is de grondexploitatie de belangrijkste verliespost van de gemeente.

In de nieuwe nota wordt dan ook voorgesteld om van actief grondbeleid over te gaan naar faciliterend grondbeleid. Simpel gezegd komt het er op neer dat we alleen nog grond aankopen als we dit echt nodig hebben. GroenLinks kan hier uiteraard van harte mee instemmen.

Soms moeten we echter actief grondbeleid blijven voeren, omdat we al verplichtingen zijn aangegaan. Dit geldt bijvoorbeeld op ‘t Lochter III, waar we al samen met anderen gronden hebben aangekocht die we maar niet verkocht krijgen.

De fractie van GroenLinks heeft een oproep gedaan aan het college om het actief grondbeleid hier met visie uit te voeren. Wij willen namelijk geen versnipperd industrieterrein vol gaten. Hier moet duidelijk beleid achter zitten. Als er dan toch iets ontwikkeld moet worden op ‘t Lochter III, dan denken wij bijvoorbeeld aan duurzame energietoepassingen of een duurzaam, innovatief park, een soort Green Tech Valley aan de Regge.

Wethouder Walder heeft hierop toegezegd dit mee te nemen in de verdere ontwikkelingen rond ’t Lochter en hier in de herfst met de raad over verder te gaan praten.

Tot zover ons verslag over onze bijdrage in de raadsvergadering, wij houden u graag op de hoogte!