Gisteren vergaderde de gemeenteraad van Hellendoorn over een aantal belangrijke onderwerpen. Daarom hierbij weer ons, inmiddels traditionele, verslag. In de vergadering ging het onder meer over de zondagsopenstelling van winkels, en met name over enkele belangrijke stukken over de decentralisaties in de zorg.

Overigens startte de officiële raadsvergadering iets later dan gepland, vanwege het feit dat twee raadsleden, namelijk Magda Knobben-Tijhaar (Gemeentebelangen) en Jan Scholten (CDA) 12,5 jaar in de raad zitten en hierom met een cadeau en een toespraak van de burgemeester werden verrast. Nogmaals gefeliciteerd beiden!

Zondagsopenstelling winkels

Aan de raad werd een voorstel voorgelegd om de regelgeving rondom de winkeltijden te veranderen. Belangrijkste onderdeel van het voorstel was de mogelijkheid om maximaal vier keer per jaar de winkels op zondag open te kunnen doen, wanneer dit is gekoppeld aan een grootschalig evenement. Hierbij kun je denken aan de brocante markt tijdens Bruisend Nijverdal, aan de schaatsbaan of aan bijvoorbeeld een grote modeshow.

Voor de fractie van GroenLinks is dit een prima stap, die recht doet aan de wensen van de meerderheid van onze inwoners. Wij geloven dat zondagsopenstelling, zeker wanneer dit gekoppeld is aan een evenement, een extra impuls kan zijn voor de Hellendoornse middenstand.

Uiteraard hebben wij begrip voor principiële bezwaren tegen zondagsopenstelling. Wij hopen dat dit begrip er echter van twee kanten kan zijn. Tijden veranderen, opvattingen en behoeften van mensen ook. Voor de fractie van GroenLinks doet dit voorstel, met de mogelijkheid tot maximaal 4 koopzondagen, gekoppeld aan een evenement, meer recht aan de wensen van al onze inwoners dan de situatie tot nu toe, waarin zondagsopenstelling domweg verboden was.

Wel hebben we nadrukkelijk opgemerkt dat de fractie van GroenLinks geen voorstander is van een 24-uurseconomie. Maar daarvan is in dit voorstel absoluut geen sprake, het gaat om  maximaal 24 uur zondagsopenstelling per jaar.

GroenLinks heeft dan ook ingestemd met het voorstel, en een grote meerderheid van de raad ook, waarmee het voorstel is aangenomen.

Decentralisaties WMO en Jeugdzorg

Dee raad moest gisteren enkele belangrijke documenten in het kader van de aankomende decentralisaties in de zorg vaststellen. Het ging hierbij om de kadernota en verordening WMO 2015 en om de kadernota en verordening Jeugdzorg.

De raad, het college en de gemeentelijke organisatie zijn al ruim twee jaar intensief bezig met de decentralisaties. En dat was geen makkelijke weg. Doordat lang niet duidelijk was hoe de regelgeving vanuit Den Haag er precies uit kwam te zien, hadden we uiteindelijk maar heel weinig tijd om alles precies vorm te geven. Daarnaast gaat de verschuiving van taken vanuit Den Haag gepaard met forse bezuinigingen, wat het natuurlijk ook niet allemaal makkelijker maakt.

Dit is dan ook meteen de grootste moeite die onze fractie heeft met dit proces van decentralisaties, maar dat is uiteraard niet de schuld van het college van Hellendoorn. Daarvoor moeten we in Den Haag zijn, bij het kabinet en de coalitiepartijen (plus de gedogers).

Hoe dan ook, gisteravond lagen de kadernota’s en verordeningen voor bij de raad. Dat betekent niet dat we nu klaar zijn, sterker nog, het echte werk moet nog beginnen. En daarmee komen we bij een belangrijk punt. Kadernota’s en verordeningen zijn een ding, de praktijk is iets anders. Zeker gezien de eerder genoemde tijdsdruk en bezuinigingen gaat GroenLinks er vanuit dat niet alles in een keer goed zal gaan.

En daarom is het belangrijk dat we allemaal scherp blijven. Als er iets misgaat, moeten we heel snel kunnen bijsturen. Daarvoor moeten we goed luisteren naar signalen vanuit de samenleving, en ook iets met deze signalen doen. Want het gemeentebestuur kan van alles willen, de dagelijkse uitvoering van zorgtaken ligt bij mantelzorgers, zorgaanbieders en zorgvragers zelf. Dat mogen we volgens GroenLinks als gemeenteraad niet vergeten.

De fractie van GroenLinks heeft zich de afgelopen jaren constructief en kritisch opgesteld als het gaat om de decentralisaties. Dat blijven we ook de komende jaren doen. Kritiek van onze kant is altijd bedoeld om ons beleid beter te maken, en heeft slechts tot doel om de zorg voor onze inwoners zo goed  mogelijk te regelen.

Thema’s waarop we kritisch waren, en ook de komende jaren nauwgezet een vinger aan de pols zullen blijven houden, zijn:

Monitoring en evaluatie

Zoals gezegd vinden wij het van groot belang dat er tijdig kan worden bijgestuurd als iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Hiervoor zijn een goede monitoring en grondige evaluatie heel belangrijk.

Keukentafelgesprekken

De toegang tot WMO-zorg loopt via keukentafelgesprekken. Voor de fractie van GroenLinks is het belangrijk dat deze gesprekken zoveel mogelijk bij mensen thuis worden gevoerd. Hierdoor ontstaat een veel beter beeld van de hulpvraag. Ook is het belangrijk dat zorgvragers dit gesprek niet alleen voeren, maar met bijvoorbeeld een mantelzorger of een onafhankelijke cliëntondersteuner. GroenLinks zal goed in de gaten houden hoe mensen de keukentafelgesprekken ervaren, en of de uitkomsten van deze gesprekken tot tevredenheid leiden.

Persoonsgebonden budget

GroenLinks heeft zich altijd hard gemaakt voor het persoonsgebonden budget. Met dit instrument geven we zorgvragers de regie over hun eigen leven, omdat zij hun eigen keuzes kunnen maken bij de inkoop van zorg. Gelukkig heeft ook de wethouder gisteravond (wederom) aangegeven deze visie te delen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij op dit thema onze controlerende rol gedreven zullen vervullen.

Communicatie

De decentralisaties betekenen voor mensen die zorg nodig hebben grote veranderingen. Dit leidt tot onzekerheid en ongerustheid. We hebben, samen met de andere fracties, het college dan ook opgeroepen om op alle mogelijke manieren te communiceren met de inwoners.

Motie en amendement

Bij de kadernota en verordening WMO zijn er gisteravond een motie en een amendement ingediend.

Op initiatief van GroenLinks heeft de voltallige gemeenteraad een motie ingediend (en aangenomen), waarin wordt opgeroepen om het ‘Right to Challenge’ in de WMO vorm te geven. Het gaat hier om het mogelijk maken van innovatieve initiatieven van inwoners in het kader van de WMO. Meer informatie lees je hier.

Daarnaast hebben we als oppositiepartijen, op initiatief van BurgerBelang, een amendement ingediend waarin wordt geregeld dat er in het kader van mantelzorgwaardering met betrokken organisaties wordt overlegd hoe hier invulling aan wordt gegeven. Ook met dit amendement heeft de raad unaniem ingestemd.

Tenslotte

Gisteravond was een belangrijke vergadering, met onderwerpen die voor veel inwoners gevolgen hebben. Volgende week geldt hetzelfde; dan wordt de begroting van Hellendoorn vastgesteld en komen er harde euro’s onder de inhoudelijke plannen te liggen. De fractie van GroenLinks is over de begroting zoals die nu voorligt niet tevreden. Volgende week zal duidelijk zijn waarom, en presenteren wij bovendien onze alternatieve voorstellen.

Wordt vervolgd dus!