GroenLinks Hellendoorn komt opnieuw met een tegenbegroting. Aankomende dinsdag stelt de gemeenteraad van Hellendoorn de gemeentelijke begroting voor 2016 vast. GroenLinks vindt dat de begroting die het college voorlegt beter kan, en is er opnieuw in geslaagd om haar alternatieven financieel te vertalen in een tegenbegroting. In de tegenbegroting voor GroenLinks worden extra middelen voor huishoudelijke hulp die het college wil schrappen behouden, verzachten we de pijn voor wie hard is getroffen door bezuinigingen in de zorg en steken we extra geld in energiebesparende maatregelen.

Huishoudelijke hulp

Gemeenten hebben van het Rijk extra middelen gekregen om de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp te verzachten en werkgelegenheid in deze sector te behouden. Het college wil 200.000 euro van dit geld niet meer voor dit doel gebruiken, maar voor andere zaken gebruiken.

GroenLinks, maar ook enkele andere fracties, heeft hier grote moeite mee en wil dit geld voor het oorspronkelijke doel behouden. GroenLinks zal dinsdag dan ook samen met andere fracties een amendement indienen. Daarnaast is het terugdraaien van deze bezuiniging ook opgenomen in de tegenbegroting.

Energiebesparing

GroenLinks heeft een initiatiefvoorstel ingediend dat tot doel heeft om het gemeentelijk energieverbruik in deze periode met 15% te verminderen. Dit is een doelstelling die ook in het coalitieakkoord en het collegeprogramma is opgenomen. Dit initiatiefvoorstel ligt momenteel ter advisering bij het college.

Het college is er in de programmabegroting 2016 opnieuw niet in geslaagd om geld vrij te maken om de noodzakelijke investeringen mee te betalen. GroenLinks heeft in haar tegenbegroting wel middelen gevonden voor een revolverend energiefonds, waaruit energiebesparende maatregelen, die zichzelf weer terugverdienen, kunnen worden gefinancierd.

Investeringen in het sociaal domein

Het college wil de komende jaren ruim 4 ton investeren in het sociaal domein. Daar is GroenLinks op zich blij mee. In de programmabegroting wordt dit geld echter ingezet voor preventie en de toeleiding naar hulp. GroenLinks vindt dat een deel van dit geld gebruikt moet worden om de pijn te verzachten van de mensen die de afgelopen jaren de dupe zijn geworden van de grote bezuinigingen in de zorg. GroenLinks kiest er in haar tegenbegroting dan ook voor om de investeringen in het sociale domein op een andere wijze vorm te geven

 

Alternatieven

GroenLinks vindt het belangrijk dat politici niet alleen maar roepen waar ze tegen zijn. Het is de dure plicht van volksvertegenwoordigers om niet alleen te zeggen wat er beter moet, maar ook hoe het dan beter kan. Daarom ook de keuze van GroenLinks om haar alternatieven wederom volledig uit te werken. Kiezers hebben er recht op om te weten waar een partij voor staat.

De tegenbegroting van GroenLinks is bij dit bericht te downloaden.