Hellendoorn – Er zijn serieuze plannen voor het plaatsen van windmolens in Nijverdal, op bedrijventerrein ’t Lochter III. Deze plannen zijn op dit moment onderwerp van gesprek in de Hellendoornse politiek, maar ook in de Hellendoornse samenleving. Hierbij laten vooral de tegenstanders van windenergie flink van zich horen. GroenLinks Hellendoorn roept de talloze voorstanders op om hetzelfde te doen, onder het motto: Laat het Nijverdal voor de wind gaan!
Fractievoorzitter Dennis op den Dries: “Veel mensen hebben een mening over windenergie, maar de tegenstanders laten het hardst van zich horen. Dat mag natuurlijk, iedereen heeft recht op een eigen mening en de betrokkenheid van mensen bij het energievraagstuk is mooi. Maar als de voorstanders stil blijven, geeft dat een vertekend beeld van wat er in de samenleving speelt. Bovendien zijn de ‘feiten’ die tegenstanders gebruiken om hun standpunt te onderbouwen, niet zelden onjuist.”
GroenLinks Hellendoorn is voorstander van windenergie, en heeft al jaren in haar verkiezingsprogramma staan dat de nu beoogde locatie inderdaad een prima plek voor windmolens zou zijn. “Windenergie is noodzakelijk om de benodigde omslag naar duurzame energie te maken. Het is de meest rendabele vorm van duurzame energie. Bovendien wordt er in dit plan ook een fantastische koppeling gemaakt met recreatieve voorzieningen als een klimwand en een uitkijkplatform, waardoor dit echt een aanwinst voor Hellendoorn zou zijn”, aldus Op den Dries.
Tegenstanders van windenergie roepen inwoners op om hun bezwaren aan het college kenbaar te maken en hebben hiervoor een standaardbrief ontwikkeld. Nu GroenLinks voorstanders oproept om ook van zich te laten horen, is er voor wie dat wenst een voorbeeldbrief te downloaden onder dit bericht,waarin uiteen wordt gezet waarom het juist een heel goed idee is om voor windenergie te kiezen in Nijverdal. Deze brief kan per post worden verstuurd, maar ook via e-mail: gemeentebestuur@hellendoorn.nl.
Op den Dries: “Reggewind is nu, in overleg met de lokale politiek, bezig om het plan in zijn geheel uit te werken en de benodigde onderzoeken te doen. Als er een goed plan ligt, hoop ik dat politiek Hellendoorn durft te kiezen voor schoon, duurzaam en toekomstbestendig. Met deze actie hopen we dat duidelijk wordt dat velen dat met mij hopen.”
Waarom is windnergie een goed idee?
Wind is een oneindige energiebron. Windenergie is duurzaam, schoon en belast het klimaat niet. Een windmolen levert tot 20 jaar CO2-vrije energie. Bij de bouw, het onderhoud en de afbraak van windmolens is er wel uitstoot van broeikasgassen. Echter, een windmolen heeft in drie tot zes maanden al genoeg energie opgewekt om dit te compenseren.
Windmolens verbruiken ongeveer 0,1 procent van de stroom die ze opwekken, terwijl kolen- en gascentrales 2 procent tot 10 procent van de opgewekte stroom zelf nodig hebben. Uiteindelijk produceert een windmolen tachtig keer zoveel energie als er nodig is om er één te produceren. In beide opzichten hebben windmolens een veel hoger rendement dan kernreactoren, gasgestookte centrales en kolencentrales.
Nederland is afhankelijk van fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie en steenkool): energiebronnen die we niet zelf in de hand hebben. Nederland is daarmee ook afhankelijk van regimes die hun bevolking onderdrukken (zoals Poetin in Rusland en koning Salman in Saudi-Arabië). Ik zou liever zien dat we in Nederland onafhankelijk van oliebaronnen en dubieuze regimes onze eigen energie opwekken.
Windenergie draagt bij aan een stabiele economie, schept duurzame economische groei en levert nieuwe banen op. Elektriciteit uit wind levert meer werkgelegenheid op dan elektriciteit uit kolen en gas. Als Nederland met een ontwikkelde thuismarkt een relevante rol pakt in de Europese windenergiemarkt, levert dit in 2020 tot ongeveer 11.000 fulltime banen op. Inclusief de indirecte werkgelegenheid kan dit oplopen tot meer dan 50.000 banen in 2020.
In 2014 kwam slechts 5 procent van het Nederlandse energieverbruik uit duurzame bronnen. Nederland behoort tot de achterhoede in de EU en is ver verwijderd van het streefpercentage voor 2020 (14 procent duurzame energie).
Om de Nederlandse doelen voor klimaat en duurzame energie te halen is windenergie belangrijk. Zowel op land als op zee is meer windenergie nodig. Windenergie is voor Nederland de goedkoopste en schoonste manier en heeft in alle toekomstscenario’s (die van de overheid, Greenpeace én van Shell) dan ook een groot aandeel.
Plaatsen van windmolens lukt vooral als inwoners mee kunnen profiteren. Een geschikte locatie, draagvlak, (financiële) participatie en maatwerk zijn erg belangrijk. Het plan van Reggewind voldoet aan deze voorwaarden. De locatie is prima (zoals ook in uw collegeakkoord staat), Reggewind gaat in gesprek met eenieder die dat wil en heeft al aangegeven dat inwoners ook financieel mee kunnen participeren.
Het gemiddelde geluidsniveau van windmolens is vergelijkbaar met het geluid van een draaiende koelkast in de keuken. Of het geluid van een snelweg op één kilometer afstand. Met omwonenden kunnen verder afspraken gemaakt worden over het stilzetten van de windmolen bij harde wind.
Als windmolens worden vervangen, worden ze vrijwel volledig gerecycled. Ook in de plannen in Hellendoorn zit dit verwerkt.